ATELIER D'ART RAED SELMAN

KUNSTUITLEEN KUNSTWERK

Kunst als basis voor een betere samenleving

Kunstenaar Raed Selman exposeert van 23 oktober tot 27 november in de Amsterdamse Art Gallery Beneden in het pand. De van oorsprong Libanese kunstenaar is in ons land vooral bekend geworden door zijn schilderij ‘Amsterdam’, dat hij maakte na de moord op Theo van Gogh.
Selman exposeert sinds begin jaren negentig. Eerst in Libanon, daarna ook in Amsterdam, Curacao, Italië en in Egypte tijdens de Biennale. Hij heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een abstract-expressionistische kunstschilder. Zijn werk weerspiegelt zijn emoties, veelal in mediterrane kleuren . Hij speelt met vormen, kleuren en symbolen waarmee hij een reflectie geeft op de hedendaagse woelige wereld vol onrust.
Daarvan getuigt zijn schilderij ‘Amsterdam’ uit 2004, met als ondertitel ‘The unclaimed freedom’. In Chagalliaanse kleuren geeft hij een indringende weergave van de gemoederen in Amsterdam na de moord op Theo van Gogh. “Ik zag een stad in rep en roer en zo voelde ik me ook toen ik dit schilderij maakte,” legt Selman uit.

Emotie vangen
Met name dit schilderij was voor galeriehoudster Sylvie Benoît de aanleiding om Raed Selman uit te nodigen voor een expositie in galerie Beneden in het pand. “Het geeft heel mooi weer hoe dat gevoel van een vredige haven voor buitenlanders, wreed werd verstoord. Zijn schilderij over de kinderontvoering in het Russische Beslan roept hetzelfde bij mij op. Terecht dat hij steeds meer naam maakt als kunstenaar die treffend de emotie weet te vangen.”
Selman zegt over Beslan: “Ik werd geraakt door die moeders die buiten staan te wachten, terwijl hun kinderen binnen zijn. Dat gevoel heb ik weergegeven. Mijn schilderijen staan voor de zaken waarin ik geloof. Voor mij is kunst veel meer dan de traditionele kunst zoals wij die kennen. In mijn overtuiging zijn kunst en cultuur de basis voor een betere samenleving.”

Controle hebben
Toch noemt Raed Selman zichzelf geen spontane schilder. ‘Ik wil controle hebben over wat ik doe. Ik bepaal wat er gebeurt. Het gaat niet alleen om het eindresultaat, maar ook om het proces, je bent aan het creëren.” Het ware schilderij heeft hij nog niet gemaakt, daar is hij nog mee bezig. “Als ik dat perfecte schilderij af heb, dan stop ik met schilderen. Want wat moet je dan nog?”

De expositie van het werk van Raed Selman in Beneden in het pand Art Gallery heeft als titel

“Mediterranée. Dansende kleuren”


De opening is op zaterdag 23 oktober 2010 van 15.00 - 18.00 uur.
De expositie duurt tot 27 november.
Beneden in het pand
Keizersgracht 335
1016 EG Amsterdam

 

 

 

 

 

 

"Abstract paintings are an excellent way to communicate. After all, for some messages only art has the special gift to transmit them."

Raed Selman

 

 

Voor het maken van een afspraak bel:

Tel: 036 8482619
Cel: 06 46020949

Design by ARTENET.NL | Web Design | Optimalisatie | Copyright © 2010 Atelier Raed Selman: Suze Robertsonstraat 30 - 1318 LZ - Almere - Tussen de Vaarten.